Zinkförgiftning

Zink och metallförgiftning är betydligt vanligare än vi tror.
Mycket av det vi vardagligen använder i våra hem är rena dödsfällorna om våra fåglar äter av det. Ja, många gånger så räcker det med att de slickar eller tuggar på ett föremål som innehåller giftiga metaller för att de ska bli sjuka.
Vanligast är nog att det är buren eller kedjor och hakar på leksaker som orsakar förgiftningen. De flesta burar är galvaniserade eller förkromade och vid minsta lilla spricka i galvaniseringen så börjar det lossna små flagor.
De flesta papegojägare vet nog att gojor är specialister på att leta upp små ojämnheter som de sedan kan sitta och bita och slicka på i timmar. En enda liten flaga som de får i sig kan sedan orsaka förgiftning. Det är ganska vanligt att metallflagan fastnar i krävan eller muskelmagen och då dröjer det inte länge innan förgiftningen är ett faktum.

Att köpa en bur helt i rostfritt är för de flesta en ekonomisk omöjlighet eftersom dessa burar normalt inte finns på marknaden utan måste specialbeställas. Man får nog räkna med upp till det tiodubbla priset för en bur i rostfritt. Så ta därför till vana att se över hela buren åtminstone en gång per vecka och känn efter så att det inte har lossnat något från gallret. Kedjor och hakar till leksaker ska man också vara försiktig med. Många billiga leksaker har legerade kedjor och det är inte många av dessa kedjor som står emot trycket från en papegojnäbb utan att det lossnar små metallbitar. Lägg istället till några tior och köp leksaker där tillverkaren garanterar att kedjor och hakar är giftfria.

Det finns också mycket annat som vi kanske inte tänker på som presumtiva faror. Många fåglar brukar få leka med ägarens nycklar. När de är med utomhus och blir oroliga så är ju nycklarna ofta det enda man har till hands som kan sysselsätta dem. Nästan alla nycklar är tillverkade i legerat material så det är inga lämpliga leksaker. Metallknappar är en annan fara då många fåglar gärna sitter och pillar och biter i skjortknapparna. Oäkta örhängen och halskedjor som fågeln sitter och biter i och slickar på när den sitter på ägarens axel kan också vara farliga. Andra farliga ämnen är mässing som är en koppar-zinklegering och bly. Koppar betecknas också som giftigt även om det är mycket sällsynt att burfåglar drabbas av kopparförgiftning.
Stål och järn innehåller däremot inga kända skadliga ämnen.

Hur yttrar sig då zink- och metallförgiftning?
Det är det som är det kluriga då det kan yttra sig på oerhört många olika sätt och det är därför svårt att ställa diagnosen utan både röntgen och provtagningar.
Det vanligaste är att fågeln blir trött och slö och tappar aptiten. Trött- och slöheten kommer ofta periodvis. Ena stunder är fågeln precis som vanligt för att i nästa stund vara trött och slö. Den brukar också 'snabbt tappa vikt'. Därför ska du ta för vana att väga din fågel med jämna mellanrum så att du känner till fågelns normala vikt. Ett annat tecken på zink- metallförgiftning är att fågeln stöter upp mat tillsammans med slem. Den stöter upp mat och brukar sedan ruska på huvudet så att man tydligt ser både mat och slem i ansiktet och på huvudet på den. Även plötsliga krampanfall hos fåglar har visat sig bero på metallförgiftning.

Dessa symptom förekommer även vid andra sjukdomar och så snart du upptäcker att din fågel inte mår bra ska du omedelbart kontakta en veterinär. Ju snabbare diagnosen fastställs och fågeln får behandling ju större chans är det att den blir frisk.

Behandling av zink- metallförgiftning tar ofta lång tid och det kan dröja månader innan fågeln är helt frisk igen.

insänt av Agneta